Takaisin viestiluetteloon

Kuinka valita mehulle oikea pakkaus, jotta se säilyisi pitkään tuoreena? 11.09.2025

/s-fi/uploads/Kuidas_valida_mahlale_oige_pakend_et_see_puesiks_kaua_vaerskena_49a8b7936b.png

Syksyinen mehunvalmistus on Virossa kuin oma kansallisurheilulaji, erityisesti niinä vuosina, kun puutarhoissa on omenatulva. Kuinka mehu tulisi pakata, jotta se säilyisi pitkään? Vastauksen antaa Pakendikeskus.

Tuskin on virolaista, joka itse tai jonka ystävät tai sukulaiset eivät omistaisi suurta osaa syksystään mehujen ja säilykkeiden valmistamiselle. Mehuista yksi klassisimmista ja suosituimmista on varmasti omenamehu.

Mutta millainen pakkaus tulisi valita, jotta mehu pysyisi pitkään tuoreena? "Mehupakkauksen valintaan vaikuttaa se, kuinka paljon ja kuinka nopeasti aiotaan kuluttaa pakattua mehua, ja tehdäänkö mehua vain kerran vai toistuvasti," opastaa Pakendikeskuksen ympäristökonsultti Siret Kapak.

Lasi vai bag-in-box

Yleisin pakkaus on lasi, joko pullo tai purkki, joka on uudelleenkäytettävä ja loputtomasti kierrätettävä. Lasiin liittyviä haittoja ovat suurempi tilantarve säilytyksessä ja rikkoutumisvaara. Lisäksi lasipullot ja -purkit ovat raskaampia.

"Lasisäiliön koko tulisi valita sen mukaan, kuinka paljon kerralla kulutetaan. Jos tiedetään etukäteen, ettei esimerkiksi kolmen litran lasipurkkia juoda parissa päivässä, olisi järkevää pullottaa mehu pienempään purkkiin tai käyttää vaihtoehtoisesti bag-in-box-ratkaisua," sanoo Kapak.

Bag-in-boxin miinus on sen kertakäyttöisyys: siihen ei voi enää toista kertaa laittaa mehua, koska sitä ei voi riittävästi steriloida, ja lisäksi monikerrosmateriaalin kierrättäminen on hankalaa. Mutta tyhjiön ansiosta mehu säilyy tällaisessa pakkauksessa viikkoja ja jopa kuukausia avaamisen jälkeen.

"Tämä pakkaus estää mehun haaskausta," toteaa Kapak. Plussana on myös säilytyksen helppous, sillä pakkaus vie vähän tilaa.

Monikerroksinen bag-in-box-pussi sopii mehun, viinin ja muiden hiilihapottomien juomien pakkaamiseen. Mehujen ja viinin paremman säilyvyyden vuoksi osassa pusseista on erityinen hopeakerros, joka suojaa hapelta ja valolta.

Pussiin voi pullottaa jopa +85 asteen kuumaa nestettä, ja mehua tai viiniä sisältäviä pusseja voi säilyttää huoneenlämmössä tai pakastaa jopa –25 asteeseen.
Jotta bag-in-box-pakkausta olisi mukavampi käyttää, voi pussin laittaa esimerkiksi erityiseen aaltopahvista valmistettuun laatikkoon, jota voi käyttää, kunnes se menee pilalle. "Toinen vaihtoehto on valita uudelleenkäytettävä puristettua puuta oleva laatikko," lisää Kapak.

Monet tällaiset pussit eivät oikeastaan tarvitse lainkaan ulkolaatikkoa tai muita lisäosia. Pakendikeskuksessa on myynnissä myös erityisesti omenamehulle tarkoitettu pystyasentoon seisova pussi, jossa on perhoshana ja tilavuus kolme litraa.

Pystyasentoon seisovien pusseissa on valittavana puolentoista litran, kolmen litran ja viiden litran vaihtoehdot. "Pystyasentoon seisovat perhoshanalla varustetut pussit ovat yhä suositumpia, koska ne eivät tarvitse ulkolaatikkoa ja kahvat helpottavat pussin kantamista ja nostamista," lisäsi Kapak.

Jotta mehu tai viini saataisiin mahdollisimman helposti pakattua, Pakendikeskuksesta on saatavilla myös erilaisia apuvälineitä, kuten suppiloita ja erikokoisten bag-in-box-pussien pidikkeitä.

Sopii sekä mehulle että viinille

Riippumatta siitä, valitaanko säilytykseen lasipakkaus vai bag-in-box-ratkaisu, mehunteossa tulisi aina suosia kausiluonteista ja paikallista raaka-ainetta.

Mehun lisäksi Virossa valmistetaan paljon myös kotiviiniä. Täsmälleen samat ratkaisut, jotka sopivat kotimehun säilyttämiseen, sopivat Kapakin mukaan myös kotiviinin pakkaamiseen. Koska pakkauksista huolehtii Pakendikeskus, ei muuta tarvitakaan kuin valmistaa juoma, joka pakataan sisään.