Takaisin viestiluetteloon

Vanha vaaka hajosi ja nyt tarvitaan uusi, mutta kauppojen valikoima on päätä huimaava ja herättää paljon kysymyksiä. Miten siis valita se oikea? 11.09.2025

/s-fi/uploads/Blogi_840fca0cdc.png

Vaakaa valitessa on otettava huomioon useita tekijöitä. Tärkeintä on tietää, mihin vaakaa tullaan käyttämään. Lisäksi kannattaa ennen ostoksille ryntäämistä miettiä, kuinka suuri vaa’an kantavuus tulisi olla, ja myös vaa’an muut ominaisuudet kannattaa määrittää etukäteen.

Pakendikeskuksen tuotevalikoimasta löytyy vaakoja hyvin erilaisiin tarpeisiin. On pöytävaakoja, keittiövaakoja, henkilövaakoja sekä tasovaakoja, joissa näyttöpaneeli on erillinen ja johdolla yhdistetty. On myös tarkkuusvaakoja, laboratoriovaakoja ja kappaleenlaskuvaakoja. "Pakendikeskuksen kotisivun valikoima on vain murto-osa siitä, mitä meillä on oikeasti tarjota – valikoima on uskomattoman laaja."

Ojan mukaan heiltä löytyy myös hinnan laskeva varmennettu vaaka sekä varmennettu tasovaaka. "Varmennus on menettely, jolla varmistetaan mittauslaitteen käyttökelpoisuus. Sen suorittaa pätevä varmennuslaboratorio tai ilmoitettu laitos, joka tarkastaa laitteen vaatimustenmukaisuuden ja merkitsee sen varmennusmerkinnällä," selittää Oja. Varmennus on tärkeä erityisesti vaaoille, joita käytetään tuotteiden myyntiin, esimerkiksi kun leikataan kinkkua makkaratiskillä tai punnitaan lääkkeitä apteekissa.

Vaaka kotiin tai yritykseen

Jos vaaka tarvitaan kotikäyttöön, lisätoiminnot eivät yleensä ole kovin tärkeitä. Ojan mukaan TARE-toiminto riittää täysin. "Kun asetetaan jokin astia vaa’alle, sen paino voidaan nollata. Sen jälkeen laitetaan haluttu määrä tuotetta astiaan ja vaaka näyttää oikean määrän. TARE-toiminto on kaikissa vaaoissa."

Yritykset suosivat usein vaakoja, joissa on kappaleenlasku- tai hinnanlaskutoiminto. "Niillä on kätevä tehdä inventaarioita, esimerkiksi laskea ruuveja, ja hinnanlaskutoiminnolla voidaan myydä tuotetta asiakkaalle painon mukaan ilman, että tarvitsee käyttää laskinta," kertoo Oja yrityksille suunnattujen vaakojen eduista.

Kysymykseen, voisiko tavallinen keittiövaaka sopia myös ravintolakeittiöön, Oja vastaa: "Pikemminkin kotikäyttöön, mutta ei ole kiellettyä käyttää sitä myös ravintolakeittiössä, koska se on lasipintainen, pieni vaaka – helppo säilyttää, siirrettävä ja helppo puhdistaa. Mutta jos siihen putoaa jotain, suurkeittiössä voi tulla ongelmia, kun lasinsirpaleita leviää."

Vaikka vaakoja on hyvin eri hintaluokissa, Ojan mukaan asiakkaiden keskuudessa suosituimpia ovat silti edullisemmat vaa’at. Paljon riippuu kuitenkin käyttötarkoituksesta. "Kaikkein suosituin on juuri tämä edullinen keittiövaaka."

Milligramman tarkkuudella

Pakendikeskuksen valikoimissa olevat vaa’at ovat myös hyvin eritasoisia tarkkuudeltaan. Tarkimmat vaa’at pystyvät punnitsemaan jopa 0,001 gramman tarkkuudella, kun taas tavalliset tasovaa´at näyttävät 5–10 gramman tarkkuudella. "Logiikka on se, että mitä tarkempi vaaka, sitä vähemmän se pystyy maksimissaan punnitsemaan, ja mitä enemmän vaaka pystyy punnitsemaan, sitä epätarkempi se on," toteaa Oja. Esimerkiksi logistiikassa gramman tarkkuus ei ole niin tärkeä, mutta farmasiassa se on erittäin olennainen.

Pakendikeskuksen tarkin laboratoriovaaka on “Kern d 0,1g, max 500g”, jolla voi punnita enintään 0,5 kg ja sen tarkkuus on 0,1 grammaa. Tasovaaka “Kern, d 50g, max 150kg”, jossa on ruostumattomasta teräksestä valmistettu vaa’an pinta ja seinään kiinnitettävä näyttö, pystyy punnitsemaan 150 kg ja sen tarkkuus on 50 grammaa. "Eli näiden kahden vaa’an tarkkuusero on 500-kertainen," Oja antaa esimerkin. Henkilövaaka voi puolestaan kantaa jopa 180 kiloa.

Laitetaanko vaaka pöydälle vai lattialle?

Ojan mukaan vaa’an hankinnan yhteydessä kannattaa miettiä myös käyttömukavuutta. Lattiavaaka on erityisen kätevä painavien pakettien punnitsemiseen, ja niissä on yleensä erillinen näyttöpaneeli johdon päässä. Tämä tarkoittaa, että näyttö voidaan sijoittaa paikkaan, josta lukeminen on helppoa, vaikka punnittava tuote ylittäisi vaa’an reunan. "Raskasta pakettia ei haluta nostaa kovin korkealle. Mutta esimerkiksi taikinaa tehdessä ei haluta punnita jauhoja lattialla," Oja antaa muutaman esimerkin mietittäväksi.

Grammoja tai tonneja – mutta kiinnostavaa joka tapauksessa!

Jos Ojan pitäisi valita kiinnostavimmat vaa’at, joita hän on Pakendikeskuksen asiakkaille myynyt, hän sanoo ensin, että se on vaikeaa, koska virolaista asiakasta kiinnostaa yksinkertaisuus. Pienen mietinnän jälkeen hän mainitsee tarkkuusvaa’an, jota on myynyt usealle apteekille.

"Sen maksimipunnitus on 600 grammaa ja tarkkuus 0,01 grammaa. Tästä vaa’asta tekee kiinnostavan se, että koska sen täytyy olla tarkka, sen vaa’an ympärillä on lasinen kotelo estämässä ilman liikettä. Tämä on tarpeen, jotta lukema ei vaihtele – jos siihen edes kevyesti puhaltaa, lukema alkaa heittelehtiä. Mutta lääkkeitä punnitessa ei voi sallia heittoja, koska resepti pitää olla tarkka," selittää Oja.

Lisäksi tässä vaa’assa on sisäinen kalibrointipaino. Tämä tarkoittaa, että joka kerta, kun vaaka käynnistetään ja tietyn ajan kuluttua, vaaka suorittaa automaattisen kalibroinnin, jotta lukema olisi mahdollisimman tarkka. Tämä tapahtuu siten, että moottori nostaa vertailupainon vaa’an antureille, suorittaa kalibrointiprosessin ja laskee sen sitten pois.
"Jos vielä puhutaan kiinnostavimmista vaaoista, joita olen myynyt Viroon, niin yksi olisi varmasti merikonttivaaka."

Kuten videosta näkyy, merikontin jokaiseen kulmaan asetetaan vaa’an anturi, kontti nostetaan hieman irti maasta ja puhelinsovellus näyttää painon ja painon jakautumisen, mikä on tärkeää merikuljetuksessa.

Älä unohda vaa’an huoltoa

Vaa’alla ei Ojan mukaan ole varsinaista elinikää, mutta jotta se kestäisi pitkään, sitä on käytettävä huolellisesti. Tämä tarkoittaa, ettei sitä pudoteta, se puhdistetaan järkevästi, sen ympäristö pidetään puhtaana eikä vaakaa ylikuormiteta.

"Ainoa asia on, että vaaka saattaa joskus vaatia uudelleenkalibrointia – pitää siis “näyttää” vaa’alle, että tämän esineen paino, jonka laitan päälle, on yksi kilo," kertoo Oja.
"Kalibroinnin voi oikeastaan tehdä jokainen itse, jos on olemassa vertailupaino. Kalibrointiohjeet löytyvät kyseisen vaa’an käyttöohjeesta, ja sieltä voi katsoa, miten se tehdään ja minkä painoinen vertailupaino tarvitaan."

Ennen kuin ostat vaa’an, kysy itseltäsi seuraavat kysymykset:
•    Kuinka paljon vaa’an on pystyttävä punnitsemaan enintään?
•    Millainen tarkkuus vaa’assa on oltava?
•    Kuinka suuri vaa’an pinta-alan pitää olla?
•    Asetetaanko vaaka lattialle vai pöydälle?
•    Tarvitaanko vaa’alle lisätoimintoja (kappaleenlasku, hinnan laskeminen, prosenttilaskenta, tietokoneyhteys jne)?
•    Pitääkö vaa’an olla varmennettu vai riittääkö, että se on ilman varmennusta?

Jos halutaan mennä vielä tarkemmalle tasolle, Oja suosittelee miettimään myös seuraavia kysymyksiä:
•    Pitääkö vaa’assa olla akku, paristo vai verkkovirtasovitin?
•    Pitääkö vaa’assa olla pysyvyysluokka?
•    Pitääkö vaa’an olla vesi- ja pölytiivis tai roiskeenkestävä?
•    Pitääkö vaa’an olla ruostumatonta terästä vai muovipintainen? Ruostumatonta terästä on helpompi puhdistaa ja se sopii hyvin esimerkiksi keittiöön.